
کمبود کلسیم در سالمندان
کمبود کلسیم در سالمندان
بیماری خاموش این روزها گریبان سالمندان بسیاری را گرفته است؛ بیماریای که مهمترین عامل آن کمبود کلسیم دانسته شده است. طبق آمارهای جهانی ۴/۱ زنان و ۸/۱ درصد مردان بالای ۵۰ سال دچار پوکی استخوان هستند.
عوارض ناشی از کمبود کلسیم
کمبود کلسیم علاوه بر پوکی استخوان، گرفتگی عضلات، بی خوابی، مشکلات دندانی، خشکی پوست، ناخن های شکننده، درد مفاصل و استخوان درد، فشارخون بالا و… را نیز به دنبال دارد. همچنین مشکلات مفصلی و حتی بیماری های قلبی عروقی هم از دیگرعوارض مهم کمبود کلسیم هستند.
یکی از دلایل بروز مشکلات ناشی از کمبود کلسیم در سالمندان این است که با افزایش سن، پاسخ روده به ویتامین D کاسته میشود لذا جذب کلسیم در این سنین کم و استخوانها بیشتر و زودتر تحلیل میرود.
ماده معدنی کلسیم چیست و چگونه تامین میشود؟
جالب است بدانیم که ۷۰درصد از بافت و سیستم استخوانی بدن را کلسیم تشکیل میدهد. سلامت سیستم عصبی و همچنین رشد تمام سلول های بدن در گرو وجود این ماده معدنی است.
انعقاد خون، کنترل ضربان قلب و همچنین آرامش و انقباض عضلانی از دیگر عملکردهای کلسیم در بدن است که وجود آن را حیاتی میسازد.
یکی از بهترین راههای جذب کلسیم در بدن ویتامین D است اما متأسفانه کمبود ویتامین D در افراد بالای ۶۵ سال کشور شایع است.
یکی از منابع غذایی مهم برای دریافت و جذب کلسیم در سالمندان مصرف شیر است که حاوی مقادیر زیاد ویتامین D است که علاوه بر تامین کلسیم مورد نیاز بدن به تحکیم استخوانها نیز کمک میکند.
میوه های خشک، سبزیجات از جمله بروکلی، کلم، آب اسفناج؛ آب پرتقال، شیر برنج، ماهی و تخم مرغ نیز دارای کلسیم بوده دکه مصرف آنها به سالمندان و افراد بالای ۶۵ سال توصیه میشود.

مصرف خودسرانه مکمل کلسیم ممنوع!
میزان کلسیم دریافتی برای سالمندان در روز ۱۲۰۰ میلیگرم است هرچند این مقدار در مردان کمتراست. هرچند بهترین راه تامین کلسیم بدن مصرف مواد طبیعی و رژیم غذایی حاوی کلسیم است اما یکی از راههای کسب کلسیم برای سالمندانی که دارای رژیم غذایی خاص بوده و قادر به مصرف لبنیات به ویژه شیر نیستند، مصرف مکمل های حاوی این ماده معدنی است.
هرچند این مکملها باید با توصیه و نظارت پزشک مصرف شوند زیرا طبق تحقیقات صورتگرفته سالمندانی که مقدار زیادی کلسیم و ویتامین D مصرف می کنند، در معرض آسیبهای مغزی وسیعتری قرار دارند.
لازم به ذکر اینکه؛ بهترین روش آگاهی از میزان کلسیم در استخوانها، آزمایش سنجش تراکم استخوان یا BMD (Bone Mineral Density) است که با توجه به استفاده از اشعه ایکس در این آزمایش، باید توسط پزشک تجویز شود.